Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
80.09 MB
2021-01-13 15:54:36
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
685
1016
Rövid leírás | Teljes leírás (803.45 KB)

Kanizsa 1991. 040-043. szám október

Cím: Kanizsa
Alcím: Dél-Zalai Hetilap
Megjelenés: Hetenként: 1989-től
ISSN: 0865-3879

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertető segítségével:

DEL-ZALAI HETILAP
ARA: 19 FT
MEGJELENIK: MINDEN PENTEKEN
III. évf. 40. sz. 1991. okt. 4.
iiiffli
Qanischa Qhannd
Kábeli zűrzavar?
\ kani/siii kó/.j>>üli''s munkájáról s/.óló tudósításunk a lap 4. ts 5. oldalan ohashalo.
[
KANIZSA
1991, október 4.
Ismét a megye...
a .sokak által magasztalt, mások által elmarasztalt Hf(kanizsat léván ebbe a kategóriába tartozónak érzem magam) közigazgatási egység újra kezd a közvélemény reflektorfényébe kerülni.
Az MDF megyegj 11 leseket tart, de a nyári Veszprémben megrendezett úgynevezett szabadegyetem vitái Is jejzik, hogy az önkormányzati törvényt sem a hatalom, sem az tűrnék nem tartja megfelelőnek, és újra kívánják gondolni m Ide vonatkozó passzusokat. A centralizációs tó-fekvésekkel nyíltan előrukkoló kormányzó koalíció konzervatív szárnya azt szeretőé, ha a megye szerepe erősödne, $ így az ón kormány tatokat Jobban kézbe lehetne tartani. Ugyanakkor az ellenzék, mivel az Önkormányzatokban elsősorban a városokban - többségben van, s»mbeite!ye2k<dik a központi akarattat, és a megye szerepét csökkenteni Igyekszik.
Amint az várható volt, a köztársasági megbízottak intézménye nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Zavar érezhető a közigazgatásban, ezért várható ezeknek az intézményeknek a további háttérbe szorítása. A fentiek jelzik egy kibontakozó harc kezdetét, melynek kimenetele bizonytalan.
Mindezek Ismeretében nekem újból a Blbó István féle recept Jut eszembe, amely a megyék központi hatalmi szerepével szemben a várost és a városkörnyéket helyezi előtérbe. Magyarország településstruktúrájának ez lenne a legoptimálisabb közigazgatási formája, amely a jövőben egyszer és mindenkorra lezárná ezt az áldatlan, több évszázados vilit.
A sajtóból tudhatjuk, bogy a kormányzó koalíció annak idején teljes mellszélességgel felvállalta a blból örökséget, fgy merem ajánlani, hogy az ide vonatkozó tanításokat Is szívlelje meg a Jelenlegi hatalom.
Közérzetünk
Hogy van? - kérdeztük Pintér Bélát, a Nagykanizsai Városi Könyvtár igazgatóját
- Mint ember, nagyon boldog! Nagypapa lettem! Fiú unokám született!
- És mint intézményvezető?
- Nem a legjobban! Bizonytalan állapotban van a könyvtár a sorsát és az ellátottságát illetően is. És kérdéses, hogy vajon foglalkozik-e a város egy új könyvtár építésének a gondolatával?
- Erre miért lenne szükség?
- Hallomásból tudok róla, hogy a volt és a jelenlegi könyvtárépületet a régi tulajdonosok visszaigénylik. A Sugár utcai épületet az iparosok, a jelenlegit pedig az egyház. Talán jó lenne, ha a visszaigénylés minél előbb megtörténne, mert így az önkormányzat valamilyen állami támogatással megkezdhetné az új könyvtár építését.
- Mennyi pénz jut a könyvállomány gyarapítására?
- Az önkormányzat által biztosított összegből vásároljuk a könyveket. Kétségtelen, hogy ez nagyon kevés! A kívülálló számára nem sokat mondó összeg helyett inkább azt emelném ki, hogy a tíz évvel ezelőtti gyarapításnak ma már csak 30%-át tudjuk megvalósítani, ugyanannyi pénzből. Arról már nem is szólva, hogy a fűtés, világítás még ezt az összeget is megcsorbítja.
- Nyugodtak az éjszakái?
- Ha el tudok aludni, akkor jól alszom.
- Létezik az ön számára valami kikapcsolódás?
- Ami megnyugtat, az a „hegy". A mindennapok gondját feloldja. Ha oda kimegyek, akkor dolgozok, teszek-veszek ... no és élvezem a „hegy" örömeit.
- kemenes -
DEL-ZAUU HETILAP^
KANIZSA
Felelős szerkesztő: Dóró János Szerkesztő: Horváth Krisztina Felelős kiadó: az Almanach Könyvkereskedelmi
Vállalkozás és Info...

Insert failed. Could not insert session data.