Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
15.57 MB
2020-12-22 13:57:34
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
736
2217
Rövid leírás | Teljes leírás (506.58 KB)

Kanizsa 1989. 006-010. szám december

Cím: Kanizsa
Alcím: Városi Hetilap
Megjelenés: Hetenként: 1989-től
ISSN: 0865-3879

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertető segítségével:

í

I. évfolyam 6. szám 1989. december 1, Ára: 9,60 Ft.
t
Megjelenik minden
pénteken
mim
VÁROSI HETILAP
A Nagy Választás kis morzsái
2-3. oldal
Keresik, noha már nincs
4. oldal
Göndör portré
7. oldal
Jön a General Electric Változások a Tungsramnál
6. oldal
Levél a
miniszterhez
9. oldal
Azt beszéli a város
9. oldal
A kelták fürkésze
8. oldal
Az erdélyi Erdős képei
11. oldal
Kispályások a
küzdőtéren
15. oldal
Sport visszapillantó
16. oldal
2 ( kanizsa 198. december
November 26.: népszavazás. Hogy a Nagykanizsán élő több mint 40 ezer szavazati jogú állampolgárból hányan vettek részt az ország történetének első népszavazásén, arról e sorok íráséig nincs adat. Van viszont néhány apró történet, melyek talán elárulnak annyit a választásról, mint a számok.
Hiába volt az előzetes tájékoztatás, sokan szerettek volna férjük, feleségük, gyerekeik helyett is szavazni. Miután kiderült, hogy ezt nem lehet, néhányan meglehetősen furcsán reagal-tak. Több körzetben előfordult, hogy a csalódott, feleségük nevében is szavazni akaró férjek „megsértődtek" és inkább ők sem szavaztak.
* * *
Sokan, főleg az idősebbek közül, jó előre készültek a szavazásra. A kopogtatócédula hátulján olvasható mintát még otthon kitöltötték, előre lejátszották, hogy miként fognak szavazni. Volt, aki ezt a cédulát akarta bedobni az urnába, mások csak puskának használták az előre kitöltött lapot. Az (gy eljárók többsége a szavazás után könnyű szívvel lemondott a kopogtatócéduláról. Mások, miután leadták voksukat, valamennyi négyzetet beikszelték. Volt olyan is, aki visszakérte a cédulát, hogy véletlenül se jusson eszébe senkinek ez alapján beazonosítani, hogy ő hogyan szavazott.
* * *
Reggel fél hét felé jött a telefon a tanácsra a Hámán Kató Kollégiumban lévő szavazatszedő bizottságtól: tegyenek már valamit, kerítsék elő a fűtőt, mert rettenetesen hideg van a szavazóhelyiségben.
Peaig egyébként meglehetősen forró hangulatú éjszaka lehetett a diákotthonban. Ugyanis hajnalban a helyét elfoglaló szavazatszedő bizottság még találkozott az ott tartott lakodalom utoljára távozó vendégeivel.
* * *
KI tudja, hányszor és hányan csaptak rémülten a homlokukra, amikor kézbe véve a szavazócédulát felfedezték, annak elolvasásához, kitöltéséhez bizony szemüvegre lenne szükség. A Kodály Zoltán Művelődési Házban működő szavazatszedő bizottság tagjai e-lőrelátók voltak. Elhozták tartalék szemüvegeiket és szépen sorban kitették az asztalra. Azok közül válogathattak a feledékeny választók.
# * *
Együtt szavaz a család. A szülők viszik magukkal gyermeküket, akinek na.-
§yon fontos feladat jut. O obja be a lezárt borítékokat az urnába. Felelősségteljes munkáját elvégző, 7-8 éves kislány fordul kérdőn
édesapjához: Papa, lesz sorsolás is?
A szavazatszedő bizottság tagjai egy-egy ismerős gyermekével szoba elegyednek, amíg a papa és a mama a fülkében kitölti a cédulát. Kérdés: Hát te kire szavazol? Válasz: En a hóra!
* * *
Van, aki kényesen vigyáz szavazata titkosságara, más az egésznek, mármint a titkosságnak nem sok értelmét látja. így lehetett az az idősebb úr is, aki miután lezárt borítékkal kezében kilépett a fülkéből, megkérdezte: Ráírjam a nevemet is?
* * *
Golyóstoll. A szavazás egyik legfontosabb rekvizi-tuma. Hajnalban, amikor a Tanácsról kezdték kiszállítani a körzetekbe a szavazócédulákat, nem egy kísérőpapíron láttam a felkiáltójeles mondatot: Golyóstollat a fülkébe! Persze így is v...

Insert failed. Could not insert session data.