Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
4.99 MB
2007-07-05 10:06:43
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
504
3267
Rövid leírás | Teljes leírás (553.35 KB)

Az újságot digitalizálási gyakorlat alkalmával beszkennelte: Ferencz-Füge Róbert

Kanizsa 1989. 006-010 szám - december

Cím: Kanizsa
Alcím: Dél-Zalai Hetilap
Megjelenés: Hetenként: 1989-től
ISSN: 0865-3879

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertető segítségével:




Megjelenik minden
pénteken


KANIZSA
VÁROSI HETILAP




A Nagy Választás kis morzsái
2-3. oldal
Göndör portré
7. oldal
Levél
a miniszterhez
9. oldal
Keresik,
noha
már
nincs
4. oldal

Jön a General Electric
Változások a Tungsramnál
6. oldal
Azt beszéli a város
9. oldal





Az erdélyi Erdős képei
11. oldal


A kelták fürkésze
8. oldal
Sport visszapillantó
Kispályások
a küzdőtéren
16. oldal
15. oldal

( KANIZSA J

1989. december 1.




November 26.: népszavazás. Hogy a Nagykanizsán élő több mint 40 ezer szavazati jogú állampolgárból hányan vettek részt az ország történetének alsó népszavazásán, arról e sorok íráséig nincs adat. Van viszont néhány apró történet, melyek talán elárulnak annyit a választásról, mint a számok.
A NAGY NÉPSZAVAZÁS kis morzsái
Kire kell szavazni? Ez a kérdés vasárnap többször elhangzott nagyon komolyan is. Fó\'leg az idősebb korosztály tagjai közül voltak tanácstalanok oly mértékig, hogy nem tudták: most nem személyre kell leadniuk voksukat. Persze volt, aki nagyon biztos volt a dolgában. Miután megkérdezte, hogy a szavazócédulára hova (rja té, hogy több nyugdíjat adjanak az Öregeknek, kijelentette: „Én a Kádár Jancsira szavazok!"
Hiába volt az előzetes tájékoztatás, sokan szerettek volna férjük, feleségük, gyerekeik helyett is szavazni. Miután kiderült, hogy ezt nem lehet, néhányan meglehetősen furcsán reagáltak. Több körzetben előtor-dult, hogy a csalódott, feleségük nevében is szavazni akaró férjek „megsértődtek" és inkább ők sem szavaztak.
* * *
Sokan, főleg az Idősebbek közül, jó előre készültek a szavazásra. A kopogtatócédula hátulján olvasható mintát még otthon kitöltötték, előre lejátszották, hogy miként fognak szavazni, volt, aki ezt a cédulát akarta bedobni az urnába, mások csak puskának használták az előre kitöltött lapot. Az (gy eljárók többsége a szavazás után könnyű szívvel lemondott a kopogtatócéduláról. Mások, miután leadták voksukat, valamennyi négyzetet beikszelték. Volt olyan is, aki visszakérte a cédulát, hogy véletlenül se jusson eszébe senkinek ez alapján beazonosítani, hogy ő hogyan szavazott.
* * *
Reggel fél hét felé jött a telefon a tanácsra a Hámán Kató Kollégiumban lévő szavazatszedo bizottságtól: tegyenek már valamit, kerítsék elő a fűtőt, mert rettenetesen hideg van a szavazóhelyiségben.
Pedig egyébként meglehetősen forró hangulatú éjszaka lehetett a diákotthonban. Ugyanis hajnalban a helyét elfoglaló szavazatszedő bizottság még találkozott az ott tartott lakodalom utoljára távozó vendégeivel.
* * *
Ki tudja, hányszor és hányan csaptak rémülten a homlokukra, amikor kézbe véve a szavazó cédulát felfedezték, annak elolvasásához, kitöltéséhez bizony szemüvegre lenne szükség. A Kodály Zoltán Művelődési Házban működő szavazatszedő bizottság tagjai e-lőrelátók voltak. Elhozták tartalék szemüvegeiket és szépen sorban kitelték az asztalra. Azok közül válogathattak a feledékeny vá-íasztók.
* * *

Együtt szavaz a család. A szülők viszik magukkal gyermeküket, akinek na,-
§
yon fontos feladat jut. O obja be a lezárt borítékokat az urnába. Felelősségteljes munkáját elvégző, 7-8 éves kislány fordul ké...

Insert failed. Could not insert session data.