Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
A védett dokumentumok csak könyvtárunk épületén belül, az erre kijelölt pontokon tekinthetők meg!
53.43 MB
2021-07-19 13:54:11
 

application/pdf
Védett Védett
1
352
Cím: Nagy-Kanizsa város és vidékének hadtörténelmi leírása
Szerző: Balogh János (1848-1910)
Szerz. közl: írta Balogh János
Kiad. jel: [Repr. kiad.]
Kiadás: Budapest : Históriaantik Kvház K., 2012
Eto: 355.48(439Nagykanizsa)".../16" ; 943.9Nagykanizsa".../16" ; 094/099.7
Tárgyszó: hadtörténet ; magyar történelem ; Nagykanizsa ; reprint kiadás
Szakjel: 355
Cutter: B 24
Nyelv: magyar
Oldal: 231, [5] p.
Megj.: Eredeti kiadása: Nagy-Kanizsán : Fischel, 1896
Kivonat: A 19. század utolsó harmadában alkotó amatőr helytörténész fő műve a nagykanizsai vár és környéke hadtörténelmét meséli el színesen, számos apró részletet is tárgyalva. A Dél-Dunántúl egyik legfontosabb erőssége már a középkorban is állt, de igazi jelentőségre a 16-17. században, a török korban tett szert. Szigetvár eleste után a végvárvonal egyik központja lett, fekvése folytán stratégiai jelentősége volt, komoly erősítéseket hajtottak végre rajta. A török végül 1600-ban foglalta el, és stratégia helyzetét a hódoltsági viszonyok között is megőrizte. 1664-ben Zrínyi Miklós próbálta sikertelenül visszafoglalni, végül csak 1690-ben szabadult fel. A várat a 18. század elején lerombolták, elvesztette katonai jelentőségé. A szerző az ókori kezdetektől egészen a 19. század végégig tárgyalja Nagykanizsa és környéke hadi vonatkozású eseményeit, de műve nagy részét természetszerűleg a török kor eseményei és viszonyai foglalják el. Bevezetőjében akkurátusan elsorolja az általa felhasznált munkákat, könyve ugyanakkor nem tartalmaz hivatkozásokat, így nem tudni, hogy helyenként igen részletező adatait, eseménydús beszámolóit honnan is meríti. A kötet ma is szórakoztató olvasmány, azonban akit komolyabban érdekel a vidék története, annak érdemesebb kiindulásul a modern várostörténet köteteit kézbe venni. Nagykanizsa. Városi monográfia 1-2., ld. 200708154) "


A következő szöveg a könyvből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

NAGY-KANIZSA VÁROS ÉS VIDÉKÉNEK
HADTÖRTÉNELMI LEÍRÁSA.
IRTA:
BALOGH JÁNOS
magy. kir. honvéd százados, népfölkelési nyilvántartó tiszt.
NAGY-KANIZSÁN
FISCHEL FÜLÖPKÖN YVKERESKEDÉSE. ■1896.
NAGY-KANIZSA VÁROS ÉS VIDÉKÉNEK
HADTÖRTÉNELMI LEÍRÁSA.
IRTA:
BALOGH JÁNOS
mogy. kír. honvéd százados, népíölkelési nyilvántartó tiszt.
NAGY-KANIZSÁN
FISC H EL FÜLÖP KÖNYVKERESKEDÉSE. 1896.
3STag y méltóság-u
márkus és batízfalvi
Báró MÁRIÁSSY JÁNOS
császári és kir. nyugalmazott altábornagy'' úrnak, a Lipótrend és a 2-od osztályú vaskoronarend lovagjának, valóságos belső titkos tanácsosnak, a magyar királyi kassai honvéd kerület első és felejthetlen kedves emlékű egykori szeretve tisztelt parancsnokának, a magyar főrendiház örökös tagjának, a tudomány és művészet kegyes pártfogójának, a valódi „emberbarátnak" stb. stb. stb.
hódolatteljes tisztelete jeléül ajánlja:
a szerző
ELŐSZÓ
mely utoljára íratott s szokás szerint olvasatlan marad!
Általában ismert ösztönszerű szokása az embernek; hogyha bármi okból, tartózkodási vagy lakhelyet cserél vagy változtat: új lakhelyét és annak minden viszonyait minél előbb alaposan tanulmányozva megismerni iparkodik.
Ezen általános szokásnak, a katona kétszeresen alája van rendelve, a mennyiben nekie nem csak új lakását, szomszédjait, utczát, esetleg város részt, vagy községet és annak törvényszerű szokásait kell megismernie, hanem »új állomásának« közvetlen környékét ép úgy: mint annak távolabbi vidékét, valamint ezek múltjait is, beható tanulmány tárgyává téve úgy harczászatilag mint hadászatilag is megbírálnia kell, melyekkel és melyekhez más boldog halandónak — a költők és Írókat kivéve — semmi dolga, semmi köze.
Ez utóbbiak is csak azért foglalkoznak a »terepnek« egyes regényesebb fekvésű és nevezetesebb múltú p