Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.62 MB
2022-05-09 08:23:08
 Zalai Hírlap 2022 05 09 106sz 11old - Olvasóit szolgálta a költő és könyvtáros.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
171
425
Zalai Hírlap 2022. május 9. 106. szám 11. oldal

Olvasóit szolgálta a költő és könyvtáros
Posztumusz szakmai díjat adományoztak Tóth Imrének
ZALAEGERSZEG Nemrégiben adták át a Zala Megye Könyvtárügyéért Díj 2021 elismerést a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A könyvtárosok egyesülete zalai szervezete a szakmai kitüntetést Tóth Imre költő-könyvtárosnak posztumusz ítélte oda. Tóth Imre 2021-ban hunyt el. Az alábbiakban Bognár Csilla egyesületi elnök méltatásából idézünk.
Tóth Imre már a gimnáziumban elvégezte a könyvtár fakultációt - ez lett választott hivatása, diplomaszerzései után a megyei könyvtárban dolgozott, 2021-től főkönyvtárosi munkakörben.
Rendkívül tájékozott volt az irodalomban, főleg a kortárs alkotók, irányzatok tekintetében - az irodalmi palettán ifjúkorától szerzőként is megjelent. 1983-ban, 17 évesen már olvashatók voltak a versei az Egerszegi Füzetekben. Publikált irodalmi lapokban, válogatásokban; kialakult sajátos költői világa, 2004-ben napvilágot látott első verseskötete, a Nostradamus menyegzője. A Pannon írók Társasága volt a fő mentora, az ő támogatásukkal jelent meg később több kötete, a Kert és más novellák 2015-ben és az Exit 2016-ban. A Parnasszus kiadó 2009-ben jelentette meg a Lélek nulla foka című könyvét. A Kert és más novellák 2015-ben elnyerte a Magyar írószövetség és a Canon cég digitális könyvnyomtatási pályázatának díját. Tagja volt a Magyar PEN Clubnak, a Szépírók Társaságának, 2011-ben Zalai Príma Primissima díjra jelölték.
Könyvtárosi és irodalmi munkássága a Deák+kert irodalmi portál létrehozásában kapcsolódott össze. Az ő ötlete nyomán létrejött oldal lehetőséget nyújt a kortárs irodalom és a társművészetek művelői számára a gyors, nagy nyilvánosságot biztosító megjelenésre a vers, próza, értekezés, kritika, könyvismertetés, megyetörténet terén, helyet ad a zalai és az országosan ismert vagy határainkon túl működő szerzőknek - egyúttal a tehetséggondozásban is szerepet vállal. Tóth Imre kapcsolatrendszere, ismertsége, irodalmi munkássága kulcsfontosságú volt a portál sikeres működésében.
Szépen kiteljesedő költői és könyvtárosi pályája 2021-ben tragikus módon megszakadt. A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Zala Megyei Szervezete e díjjal fejezi ki tiszteletét iránta. ZH

Tóthné Hantos Katalin a díjjal, mellette Bognár Csilla elnök és Kiss Gábor igazgató
Fotó: DFMVK-

Insert failed. Could not insert session data.