Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.23 MB
2012-04-20 12:57:52
 Kanizsa 2012 04 19 015sz 01old - Pék Pál, Takács László Emlékszoba.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
1035
5390
Kanizsa 2012. április 19. 15. szám 1. oldal - Pék Pál, Takács László Emlékszoba

Pék Pál, Takács László Emlékszoba a könyvtárban
Pék Pál - Takács László Emlékszoba nyílt a Halis István Városi Könyvtárban. A nemzeti színű avatószalagot Cseresnyés Péter polgármester, a költő öccse, Pék Zoltán és Kardos Ferenc, a könyvtár igazgatóhelyettese vágta át.
Nagykanizsa 2011-ben lett birtokosa a 2008-ban elhunyt Pék Pál költő és irodalomszervező „Pék tanár úr" hagyatékának, melynek része egykori költőtársa és tanárkollégája Takács László kéziratos vershagyatéka is. E hagyatékból hozta létre az intézmény az emlékszobát, benne Pék Pál bútoraiból, könyveiből, hanglemezeiből az emléksarkot. A megnyitó ünnepség résztvevőit Czupi Gyula, a könyvtár igazgatója köszöntötte, majd Cseresnyés Péter polgármester megnyitotta az emléktermet. A hagyatékot Kardos Ferenc mutatta be. Pék Pálról, a pedagógusról Bagarus Ágnes, a Polgármesteri Hivatal Művelődési és Sport Osztályának vezetője osztotta meg gondolatait a volt kollégák és tanítványok visszaemlékezései alapján. Szemes Péter, a Pannon Tükör szerkesztője - Pék Pál életművéről szólva -, minden magyar város számára követésre méltó példaként említette az emlékhely kialakítását, hiszen abban, hogy Zala megye fölkerült a magyar irodalom térképére, mérhetetlen nagy szerepe volt a költőnek.
Az ünnepségen közreműködtek Baki Andrea zenetanár tanítványai, Gazdag Mónika és Salamon Enikő, a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Művészeti Iskola tanulói, valamint Bedő Csaba és Horváth István Radnóti-díjas versmondók.
B.E.

Insert failed. Could not insert session data.