Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
2.2 MB
2008-10-13 15:01:57
 Vasárnapi Zalai Hírlap 2008.10.12. 041sz 03old - Randevú a könyvtárban kvízjátékkal.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
189
782
Vasárnapi Zalai Hírlap 2008. október 12. 041. szám 3. oldal - Randevú a könyvtárban kvízjátékkal

A cikk szövege:

Randevú a könyvtárban kvízjátékkal
vasárnapi vendég Czupi Gyula, a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár igazgatója
Már napokkal korábban készülődni kezdtek Nagykanizsán a Halis István Városi Könyvtárban a mai Könyves vasárnapra. Czupi Gyula igazgató úgy véli: a bibliotéka mára egyfajta találkozóhellyé nőtte ki magát.
Horváth-Balogh Attila
- A könyvtárak - más szakmákhoz hasonlóan - keresik a lehetőségeket, amelyekkel fel tudják hívni a figyelmet magukra, a könyvekre és az olvasásra. Ami a múzeumoknak a Múzeumok éjszakája, az a könyvtáraknak a Könyves vasárnap. Az ehhez kapcsolódó programok nem feltétlenül egyetlen napra szorítkoznak csak, ez esetünkben sem így történt. Már a hét elején elkezdtünk készülni a számunkra akár ünnepinek is tekinthető eseményre, ami nekünk azért különösen fontos, mert 2003-ban szintén egy Könyves vasárnapon adta át Hiller István miniszter úr a Halis István Városi Könyvtárnak az Év Könyvtára címet. Egyébként már a kezdetektől fogva részt veszünk a programban, amely minden esetben egy központi téma köré épül - ez idén a tizenéves korosztály megszólítása. Úgy gondoltuk, hogy mi ezt itt, Kanizsán a magunk módján tesszük, ugyanúgy, mint ahogy a Nagy Könyv országos akciója idején a Nagy Kanizsai Könyvet népszerűsítettük. Most azonban a Nagykanizsai Monográfia a „főszereplő". Az előkészítés már régebben elindult, járjuk az iskolákat, a gyerekeket, pedagógusokat pedig rávesszük arra, hogy gyakrabban forgassák a monográfia mindkét kötetét, akár tanórán is. Erre építve égy internetes kvízjátékot készítünk, kicsit a „Legyen Ön is milliomos!" mintájára. A mo-
Czupi Gyula: - Ami a múzeumoknak a Múzeumok éjszakája, az a könyvtáraknak a Könyves vasárnap
nográfia tanulmányaihoz kapcsolódó kérdések kitalálása, megalkotása a gyerekek feladata, s éppen szerdán láttunk vendégül egy olyan osztályt, amelynek tagjai részt vettek a munkában, s most megtekinthették a végeredményt, hi-
szen a világhálón elkészült a játék. Természetesen a Könyves vasárnap vendégeinek is megmutatjuk legújabb „vívmányunkat". Ezenkívül szeretnénk bemutatni látogatóinknak magát a könyvtárat is, illetve azokat a települési hon-
lapokat, amelyek az időközben óriási adatbázissá terebélyesedő nagykarrendszer keretében készültek. Ez az egész hasonlít egy kicsit a Wikipédiához, amelynek fejlesztésében maguk a használók, a felhasználók is részt vesznek.
- Nagy figyelmet fordítanak az internethasználat népszerűsítésére, ma este is zárnak egy kifejezetten felhasználói tanfolyamot, s nyitnak egy újabbat.
- Zalában egyedüli könyvtárként kapcsolódtunk be a „Kattints rá, nagyi!" programba. Valóban, ma kerül sor egy korábban indult tanfolyamunk zárására, s ugyancsak ma indítunk útjára újabbakat Reméljük, a nagyik itt lesznek, ugyanis tapasztalataink szerint boldogan, örömmel szokták átvenni a tanfolyam elvégzését igazoló bizonyítványt.
- Mit gondol, a Halis István Városi Könyvtár mennyiben képes ma már megfelelni a modern bibliotékákkal szemben támasztott követelményeknek?
- Amikor ezt az új épületet elgondolták, akkor úgy vélekedtünk, hogy akkor leszünk ügyesek, ha a házban rejlő lehetőségekhez maximálisan hozzá tudunk tenni. Azt kell mondanom, hogy már nagyon közel vagyunk ehhez. A szakmánk figyel ránk, sőt, a helyi akaratoknak is a segítői tudunk lenni. Kiállításaink ma már úgy szerveződnek, hogy maguktól jönnek alkotók, amatőrök, profik azzal, hogy szeretnék megmutatni magukat, de előadásaink jó része is így születik. Ugye, azt szokták mondani, hogy van a képviseleti demokrácia, meg a részvételi demokrácia, nos, én úgy vélem, hogy a részvétel nagyon szépen alakul: mára kiscsoportos kezdeményezések, klubok otthona lett a könyvtár. S ez így van jól.

Insert failed. Could not insert session data.